
iPhone 16e, Apple's budget telefoon van 2025
, by Levi Kievit, 4 min reading time
, by Levi Kievit, 4 min reading time
We hebben er lang op moeten wachten, maar daar is hij dan eindelijk! Het zou er nog om spannen welke naam de laatste telefoon zou krijgen om het iPhone 16 gamma compleet te maken. Apple heeft gekozen voor de iPhone 16e. Wat heeft dit toestel aan boord, en waarom moet jij deze iPhone kopen (of waarom juist niet)? We leggen het uit in deze Blogpost.
Apple gebruikt al jaren de aanduiding SE als instapper in de Apple iPhone wereld. Zo werd na de eerste introductie in 2016 de naam in 2020 opnieuw gebruikt bij de iPhone SE (2020). Later is er nog een 2022 variant uitgekozen welke eigenlijk enkel een nieuwere chip kreeg, maar dat was het wel. SE staat overigens voor Special Edition. Waarom Apple niet gekozen heeft voor de iPhone SE (2025) of iPhone SE 4 komt waarschijnlijk omdat Apple het over een andere boeg wil gooien. Zo gaan er geruchten dat eind dit jaar de iPhone 17 Air uitkomt in plaats van de normale iPhone 17. Hier later meer over.
Apple heeft gekozen voor een aluminium frame in de kleuren zwart of wit. Het scherm bestaat uit een 6.1 Super Retina XDR OLED display, dit formaat kennen we van de iPhone 13 en iPhone 14 en iPhone 15. Het display is voorzien van Ceramic Shield-glas wat sterker is dan elk ander smartphone-glas. Aan de bovenkant van het scherm vinden we de vertrouwde Face-ID met TrueDepth-camera. Hiermee kun je je iPhone ontgrendelen zodra je ernaar kijkt. Verder gebruik je Face-ID voor Apple Pay en voor het ontgrendelen van beveiligde apps.
Dankzij Apple's laatste ontwikkelde A18-chip is de iPhone 16e supersnel en energiezuinig. Apple claimt dat de 6 core A18-chip tot 80% sneller dan de A13 Bionic-chip van de iPhone 11. De nieuwste iPhone 16e is uniek door het gebruik van Apple's eerste eigen ontworpen modem voor mobiele data; namelijk de Apple C1. Deze chip zou efficiënter en sneller zijn dan de Qualcomm chips die we nu nog vinden in de rest van de iPhone 16 serie.
Op de achterkant van de iPhone 16e vinden we een enkele camera. Dit past in de budgetlijn die Apple sinds 2020 voert. De camera bevat een 48MP lens waar ook optisch mee ingezoomd kan worden dankzij de Fusion-camera. Foto’s maken in ultrawide (0.5x) is niet mogelijk met deze camera.
Sinds vorig jaar heeft de EU de regel ingesteld dat alle apparaten voorzien moeten worden van USB-C. Apple heeft zich hier lang tegen verzet maar omarmt de regelgeving nu volledig. Na het uitbrengen van de Airpods Max met USB-C en diverse andere accessoires is ook de iPhone 16e voorzien van de USB-C 2.0 poort. Dit is overigens minder snel dan de poorten van de iPhone 16 Pro serie welke beschikt over de 3.2 Gen 2 poort.
De iPhone 16e is niet voor niets goedkoper dan zijn grote broers. Zo beschikt de telefoon niet over de Ultra Wideband (UWB). Dit zorgt voor nauwkeurige locatiebepaling wat je gebruikt voor bijvoorbeeld het zoeken van je sleutels of AirPods. Ook mist de iPhone 16e de MagSafe functie. Het toestel is wel draadloos op te laden, maar niet met de MagSafe technologie. Ook kun je telefoon- en pasjeshouders niet gebruiken. Wil je meer weten over MagSafe? Bekijk dan dit blog om hier meer over te lezen.
De iPhone 16e is gemaakt en bedoeld voor de instappers op het gebied van Apple. Helaas is de prijs nog steeds aan de forse kant. Ben je nieuw in de Apple-wereld en wil je je eerste iPhone kopen? Dan raden we aan om eerst een refurbished model te overwegen. De iPhone 16e is een volwaardige iPhone als het gaat om specificaties, al is de camera wel iets minder dan de rest van de iPhone 16 serie. Ook mist de 16e MagSafe, wat toch wel echt een misser is in onze ogen.
Als jij een iPhone wil hebben met de specificaties van een high-end smartphone en kun je met een normale camera prima uit de voeten? Dan is de iPhone 16e een uitstekende keuze! Bestel je iPhone 16e hier en volg ons voor meer updates over het laatste Apple nieuws!
€719.00